Designerul

Wednesday, November 7, 2007

In cotro ne indreptam?

Visez la o lume perfecta. O lume in care omenirea a inteles ca nu e nevoie sa se mai distruga sau sa mai alerge dupa castiguri care trec cat ai clipi. Visez la o lume in care, termenul de foame este de domeniul trecutului, o lume in care incalzirea globala sau criza petrolului este de domeniul istoriei.
UN ADEVAR INCONVENIENT
Insa momentan e doar un vis. Toti am auzit de incalzirea globla. Toti stim care sunt consecintele ei. Uni refuza dovezile spunand ca sunt doar nascociri sau ca ori cum noi nu vom mai simti efectele ei. PROSTII. Efectele sunt deja vizibile. Locuri in care alta data statea neclintit un ghetar maret, acum e doar o vale uscata. Anotimpurile de alta data au disparut. S-au inregistrat in ultimi ani record dupa record de temperaturi de peste 35 de grade timp de cateva zile la rand. Uraganele sunt din ce in ce mai violente. Apar inundatii din ce in ce mai devastatoare, iar in imediata vecinatatea lor, se inregistreaza seceta. Boli pe care le credeam pierdute acum au reaparut. In ritmul asta nu prevad un viitor prea stralucit omenirii. Paradisul din visul meu dispare, in locul ei apare o priveliste de cosmar.

In 40-50 de ani tot ce a mai ramas dupa inundatii si tornade devastatoare, sunt acum distruse de seceta si boli care nu au vindecare. Pare utopie… insa din pacate daca nu intervenim asta ar putea fi realitatea.

Ce e de facut?
Sa incercam sa reducem pe cat posibil poluarea, sa trecem de la conbustibilii de natura fosilica (petrol, carbuni) la unele ecologice (energia solara sau cea eoliana). Sa eliminam mijloacele de transport poluante, optand la unele care au consum minim sau folosesc o sursa de propulsie hibrid. Nu inteleg de ce la noi inca nu e la moda share car-ul (sa presupunem ca sunt 4 angajati ai unei firme care locuiesc in aceeas zona a orasului. In loc sa vina la serviciu cu 4 masini diferite, ei ar putea sa inparta o singura masina, trecand pe la fiecare in drum spre lucru, in felul acesta s-ar face o economie de combustibil, ar scadea numarul masinilor care circula pe strazile si asa aglomerate si nu in ultimul rand s-ar reduce si gradul de poluare). Am putea utiliza mijloacele de transport in comun nepoluante cum ar fi tranvaiele sau trolebuzele.

Cu timpul trecand la energia solara, eoliana, sau ceea a apei, plantand copaci in loc sa ii taiem, omenirea ar avea o sansa in plus supravietuirii.

Inainte de a incheia as vrea sa va recomand cateva capodopere ale cinematografiei, filme care prezinta frumusetile planetei pe care traim, insa in acelasi timp trag un semnal de alarma asupra elementului distructiv numit om. Primul film este cel al fostului candidat la presedentia Statelor Unite, fostul vicepresedinte si unul dintre directorii concernului Appel, domnul Al Gore, titlul filmului fiind: An Inconvenient Truth. Cel de-al doi-lea film prezinta lumea dincolo de vorbe - filmul lui Ron Fricke: Baraka.

No comments: