Designerul

Wednesday, December 19, 2007

Printre ruine suntem noi care te facem pe tine !


Daca nu ar fi tragic as spune ca e amuzant. La nici 500 de m de centrul civic al Oradiei, putem gasi adevarate ruine. Nu ma refer la cele ale Cetatii Oradiei, ci la ruinele unor case a caror proprietari par a nu exista.
In aceste ruine traiesc (mai mult sau mai putin abuziv) persoane de etnie rroma, adulti si copii. Problema mea nu este cu apartenenta etnica a acestor cetateni, desi sunt convins ca autoritatiile ar fi intervenit pentru clarificarea situatiei mult mai repede daca, acolo, si-ar fi gasit adapost oameni care provin din alte etni. Ma intreb, oare cat timp cei de la primarie vor ignora conditiile si vor clarifica modul in care stau acesti oameni. Raspunsul pare ca vine de la sine. Doar atunci cand, ne mai facand fata treceri timpului, structura si asa subreda a acestor cladiri, va ceda provocand victime, chiar decesul a celor care trec prin zona, sau a celor care locuiesc in aceste ruine.
Un alt aspect destul de deranjant e faptul ca aceste ruine au devenit, pe langa adapost si loc de depozitare a gunoiului. Seara de seara, mirosuri care nu aduc a parfumuri cu nume celebre, se ridica si cuprind inprejurimile. Ai senzatia ca treci pe langa un crematoriu in care se incinereaza sconcsi.
Poate, cei care ar trebui sa se ocupe cu aspectul acestui oras vor face ceva pentru aceste ruine, poate se vor gasi si de ce nu obliga, adevaratii proprietari, sa faca ceva pentru consolidarea sau demolarea acestor cladiri care sunt adevarate bombe cu ceas. Pana una alta, acesti cetateni isi traiesc viata in continuare adunand mormane de gunoaie fara sa fie deranjati de nimeni. Ei sunt cei care fac legea aici.




1 comment:

Anonymous said...

intr-un cuvant.. jalnic :(