Designerul

Wednesday, January 21, 2009

Al 44-lea presedinte

Dupa o perioada lunga si o procedura complicata in sfarsit pe data de 21 ianuarie, Barack Hussein Obama, cu prilejul ceremoniei de învestitură si-a marcat locul în istorie el fiind primul presedinte afro-american al Americi.
Un vis a devenit realitate
Intr-o america in care si astazi mai sunt probleme rasiale, un presedinte de culoare aduce inplinirea visului marelui Martin Luther King. Speranta s-a aprins in sufletele multora, demonstrant, daca mai era nevoie, ca America este tara tuturor posibilitatilor, tara in care visele pot deveni realitate.
O america plina de probleme
Dupa doua mandate, al fostului presedinte George W. Bush, proaspatul presedine Obama, gaseste o america care se confrunta cu o puternica criza financiara si cu un razboi impotriva terorismului. Misiunea lui va fi una dificila, el va trebui sa isi conduca tara intr-o noua era plina de responsabilitati, in care fiecare cetatean isi va juca rolul.
Entuziasm la Capitoliu
Aproape 2 milioane de cetateni de toate varstele, veterani de razboi, personalitati, oameni de diverse religi si culoarea pieli, au asteptat ore intregi pe o vreme rece inghetata, cu entuziasm la depunerea juramantului celui de al 44-lea presedinte american. Alte cateva miliarde de telespectatori au urmarit evenimentul pe intreg globul. Obama este un simbol al schimbari, un simbol al seprantei ca, america se poate schimba atat din punct de vedere al mentalitatii cat si cel al politici interne dar si externe. El a depus juramantul cu mana stanga pe biblia pe care si presedintele Lincoln, a jurat sa "conserve si sa protejeze" constitutia, o constitutie care la inceput a definit negrii ca fiind doar o cincime dintr-o persoana.
Drumul pe care il are de parcurs este unul dificil insa tind sa cred, ca, o natiune ca america are destula putere sa renasca din propriai cenuse si sa se reinventeze. Va fi interesant de urmarit evolutia lucrurilor si de ce nu, chiar de invata cate ceva, cand va fi cazul.


No comments: