Designerul

Friday, October 17, 2008

A mai murit unul ...

Am tot tacut pana acuma, insa ipocrizia si nesimtirea unora ma face sa ma revolt. Aflu de pe bihon ca a mai murit un motociclist. Faptul in sine e trist insa ceea ce ma revolt pe mine e nesimtirea unora care isi dau cu parerea fara sa cunoasca faptele reale. Indiferent de partea cui a fost vina, un lucru e cert, o persoana (un tanar de 21 de ani) care avea viata in fata a murit iar o alta persoana este cercetat pentru omor din culpa. Ca sofer si ca motocilist am fost pus in ambele ipostaze. Intai am fost sofer, pe atunci ma iritau unii motociclisti care ma depaseau pe ambele parti si se bagau pana in fata la semafor. Pe urma am devenit si eu motociclist, am mai dat odata examenul de condus pentru categoria A, culmea acelas fosmular ca si cei pentru categoria B. De data asta am descoperit cu stupoare ca, ceea ce faceau acei motociclisti era perfect legal. Daca citesti codul rutier vei vedea ca, atata timp cat pe drum ai mai multe benzi despartite de o linie alba discontinua poti intra in depasire (Art.45. - (1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lânga un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule în care s-a aflat initial.), mai mult de atat, ((4) Nu constituie depasire, în sensul alin.(1), situatia în care un vehicul circula mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circula pe alta banda în acelasi sens de circulatie.) daca esti pe aceeas banda cu un alt vehicol pe langa care treci (daca ai loc) se mai numeste depasire? Eu unul analizand codul rutier spun ca NU.
Sunt multi soferi care in loc sa fie atenti la trafic, stau si admira pitipoancele si asculta manelele la maxim, considerand ca semnalizare este optionala si nu obligatori atunci cand schimba sensul de mers.
Nu zic ca toti motocilistii sunt ingeri sau ca nu gresesc, insa consider ca este aberant sa ii bagi pe toti in aceeas oala. Daca analizezi numarul accidentelor vei constata ca marea majoritatea accidentelor sunt produse de catre soferii inprudenti sau din cauza speederistilor pana in 30 de ani.
Gresala in aceste cazuri consider ca le revine instructorilor care nu au reusit sa ii educe indeajuns, a politiei ca au dat carnete tuturor pustilor frustrati si mai ales a parintilor care le-au cumparat motociclete asa puternice.
Nu pricep de ce nu putem circula prudent? Nu pricep cum de in alte tari soferii pot proteja pe motocilisti, numarul accidentelor fiind unul scazut.
Nu pricep de ce se gasesc tot felul de frustrati care incep sa injure pe diverse forumuri, acuzand motociclistul mort, atata timp cat o ancheta este in plina desfasurare. Suntem noi atat de diferiti unii de alti?
Motociclisti sunt o specie aparte care nu vor decat sa incurce circulatia? Soferi toti sunt retardati? Eu cred ca nu, iar exceptiile nu pot caracteriza majoritatea.
R.I.P. motociclistule, iar tu soferule retine, pe tine te protejeaza o carcasa metalica, in timp ce pe motociclist decat o casca.





No comments: